Duurzaamheidsplatform Zuidplas

We beginnen dus komt er verandering


SAZ Repair Café is open! Ook in Moordrecht gebouw de Kroon!

 

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Een stofzuiger waar de stekker vanaf is? Of een kapotte platenspeler die na jaren weer van de zolder komt ? Weggooien? Mooi niet! SAZ Repair Café Zuidplas houdt vanaf 30 april elke dinsdagmiddag inloop om kleine (huishoudelijke) spullen te repareren.

Aan de Kerklaan 98 (Oude Dorp) in Nieuwerkerk a/d IJssel in de ruimte van het Inloophuis Koffie Enzo draait het vanaf 30 april voortaan iedere dinsdagmiddag ook om repareren. Tussen 13:00 en 16:00 zitten vrijwilligers klaar om bezoekers te ontvangen. Mensen die het SAZ Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee: keukenmachines, lampjes, föhns, speelgoed, krukjes ... alles wat het niet meer doet, is welkom. Samen met de reparateurs proberen de bezoekers de spullen weer te maken. Door te repareren voorkomen wegggooien en groei van de afvalberg. Vaak zijn dingen waar iets aan mis is na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar.

SAZ Repair Café is openbaar toegankelijk voor iedereen en ook bedoeld om inwoners met elkaar in contact te brengen. Bezoekers zijn welkom met allerhande kleine (elektrische) apparaten, speelgoed, computers, schemerlampen.... Kortom, bijna alles wat kapot is (en wat je zelf naar het SAZ Repair Café kunt vervoeren) is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Het is niet mogelijk om reparaties uit te voeren aan grote apparaten of fietsen.

Het initiatief voor SAZ Repair Café ontstond op een bruisavond van de Milieuvereniging Zuidplas. Al snel raakte de initiafnemers in contact met het Duurzaamheidsplatform Zuidplas en de Senioren Actief Zuidplas (SAZ). Voor de SAZ is een Repaircafé uitbreiding van hun ondersteuningsactiviteiten. Een aantal SAZ-vrijwilligers heeft ook reparatiekennis, -ervaring of interesse. Samen met andere vrijwilligers zetten ze dit graag in voor alle inwoners van Zuidplas. Inloophuis Koffie enzo stelt haar ruimte ter beschikking. Het SAZ Repair Café past bij de doelstellingen van Inloophuis Koffie enzo om inwoners van Zuidplas met elkaar in contact te brengen én om zelfredzaamheid te vergroten.

Gered Gereedschap werkplaats Waddinxveen doneerde een kist gereedschap om te starten. Er wordt nog verder gekeken naar verdere sponsoring van gereedschap en materiaal. Bezoekers kunnen daar ook aan bijdragen middels een fooienpot. In de opstart was een bijdrage van de Milieuvereniging Zuidplas. Diverse tips en adviezen kwamen van een ochtend bij het Repair Café Capelle aan den IJssel, van Repair Café Gouda en het landelijke Repair Café forum.

SAZ Repair Café Zuidplas wil op termijn op meerdere locaties in Zuidplas aan de slag.

www.repaircafe.org·www.facebook.com/Repair-Café-Zuidplas

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heb jij oog en oor voor Duurzaam en tijd om mee te denken en te doen?

Stichting Duurzaamheidsplatform Zuidplas, is een bewoners initiatief met als doel de gemeente gevraagd en ongevraagd advies te geven en sparingpartner wil zijn voor vraagstukken over duurzaam. Het platform bestaat uit vrijwilligers, burgers en ondernemers, die eens in de 8 weken samenkomen. Wij krijgen secretariële ondersteuning van de gemeente en de wethouder met duurzaam in zijn portefeuille sluit vaak aan bij het overleg. De vrijwilligers houden zich individueel of in werkgroepen bezig met vragen die leven bij hen en de bewoners van Zuidplas met betrekking tot duurzaamheid. Deze vragen vormen de basis om informatie in te winnen en kennis op te doen. Hierdoor word het platform een vraagbaak voor de gemeente maar ook een instrument om de vinger aan de bestuurlijke pols te houden. 

Wij zoeken enthousiaste medebewoners en/of ondernemers. Ook horen we graag je mening en zijn nieuwsgierig naar je inbreng over de vele duurzaamheid vraagstukken. 

Je word deelnemer aan het platform.

Gezamenlijk met jou wil het platform zorgdragen dat de gemeente Zuidplas een voorbeeld gemeente kan zijn inzake duurzaam en zeker niet achter gaat lopen bij collega gemeenten. 

Het platform is een verzamelplaats van goede ideeën over duurzaam. Er komt steeds meer informatie beschikbaar en onze kennis groeit. Je word deel van een groeiend aantal enthousiaste vrijwilligers en je kunt met je inbreng het verschil maken.

Neem contact op via het contactformulier.

We kijken naar je uit.