Duurzaamheidsplatform Zuidplas
We beginnen dus komt er verandering

Samen Meten aan Luchtkwaliteit

Overlast van houtstook is in 2019 de aanleiding geweest voor de inwoners in de gemeente Zuidplas om zelf met de luchtkwaliteit aan de slag te gaan. Lees er alles over op de pagina luchtkwaliteit.

Repair Café Zuidplas

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Een stofzuiger waar de stekker vanaf is? Of een kapotte platenspeler die na jaren weer van de zolder komt? Weggooien? Mooi niet! Kijk snel op de pagina van het SAZ Repair Café.

Zon op Zuidplas

Zon op Zuidplas wil dat alle inwoners van Zuidplas hun eigen zonnestroom kunnen opwekken. Kijk op de website van de Stichting Zon op Zuidplas hoe je ook mee kunt doen.

Operatie Steenbreek

Dit platform organiseert in samenwerking met het Hoogheemraadschap voor Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) en de gemeente Zuidplas twee keer per jaar een Steenbreek actie. Inwoners wordt gevraagd een foto te maken van de plek in hun versteende tuin waar de tegels zijn uitgenomen. Ze brengen de tegels op een vooraf aangegeven locatie. Daar kunnen ze dan per ingeleverde m² een plantje uitzoeken. Ook krijgen ze advies bij het aanleggen van een tuin(tje) op de vrijgekomen plaats en over de gekozen plantjes. Het Duurzaamheidsplatform vraagt ze om van de ontstane vergroende ruimte een foto in te sturen. Op deze manier hebben we kijk op waar in Zuidplas initiatieven zijn gestart en uitgevoerd. 

Ook start het Duurzaamheidsplatform in samenwerking met Verheij, groen-onderhoudspartner van Nieuwerkerk en Moerkapelle, op straat en buurtniveau kleine initiatieven die ‘openbaar’ groen verbeteren en uitbreiden. Na het aanbrengen van de verbetering zorgen de inwoners zelf voor het onderhoud.

Drie Duurzame Dagen

De duurzaamheidsmarkt was in 2019 een event met een druk programma over drie dagen. Vandaar de naam Drie Duurzame Dagen en de subtitel Duurzaam? Doen! 

Ik leerde van mijn ouders dat de beste theedoek als kwaliteitsmerk DDDDD (5xD) droeg. 

De Doek Die Direct Droogt betekent het. 

Voortbordurend op dit symbool van kwaliteit willen we inwoners mogelijkheden bieden anderen te inspireren. Door aan te geven wat er al door hen is gedaan en ook te vertellen wat hun wensen zijn voor hun buurt, straat of wijk.  Wij geven lokale ondernemers de ruimte om zich te laten informeren en zelf te informeren. Het gebodene bied beleidsmakers en bestuurders kennis en inzicht naar de toekomst toe. “What is in it for me” moet de motor worden voor ons allemaal, ondernemer, inwoner en bestuurder, “niet wat kan het land doen voor mij, maar wat kan ik doen voor het land.” Kortom Duurzaam? Doen!

Duurzaamheidswinkel

We zoeken een plaats voor duurzaam advies, repair café, toeristische info, circulaire pop-ups enzovoort.

Fair Trade

We organiseren en denken na over activiteiten om Fair Trade meer onder de aandacht te brengen. De titel Fairtrade gemeente is aangevraagd in 2018.

Biodiversiteit

De foto’s uit het Plaagdierboek zijn te zien in een installatie in de tuin van kasteel Assumburg in Heemskerk op tentoonstelling  Wonderland’ over verdwijnende biodiversiteit.

Shopstainable

Shopstainable.com is een webwinkel met een sociale en duurzame twist. De oprichter van Shopstainable, Lauro Relenas, uit het Zuidplas-dorp Zevenhuizen, heeft Filipijnse roots en kent de Filipijnse taal en cultuur. Shopstainable wil een bijdrage leveren om de armoede in de Filipijnen te bestrijden en ook de bergen van plastic en andere afval die het land rijk is te verminderen. Met elk product dat je bij hem koopt draag je al bij aan een sociale en duurzame samenleving.

Natuurpolders

De Stichting Natuurpolders neemt deel aan het Duurzaamheidsplatform. Zij heeft als doel polders zodanig in te richten en te beheren dat de biodiversiteit wordt verhoogd en dat ze voor de gebruikers een goede mix opleveren van natuurbeleving, rust, ontspanning en lichte recreatie. 

Een goed voorbeeld is de Hennipgaarde bij Zevenhuizen. Hier wordt op een natuurlijke wijze beheert, gericht op het herstellen en versterken van de diversiteit aan flora en fauna. Er vindt natuurlijke landbouw plaats, waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de natuurlijke vruchtbaarheid van de bodem en het natuurlijke vermogen van het ecosysteem om zichzelf in evenwicht te houden. Kunstmest of chemicaliën worden niet gebruikt.

Vind jij het leuk om af en toe lekker buiten in de natuur aan het werk te zijn? Andere mensen te ontmoeten en samen de Hennipgaarde tot bloei te brengen? Stuur dan een mail.

Wilt u helpen bij deze projecten of heeft u zelf een idee? Kom eens naar een platform vergadering of vul het contactformulier in als u meer informatie wenst.