Duurzaamheidsplatform Zuidplas

We beginnen dus komt er verandering

Samen Meten aan Luchtkwaliteit

Overlast van houtstook is in 2019 de aanleiding geweest voor de inwoners in de gemeente Zuidplas om zelf met de luchtkwaliteit aan de slag te gaan. Het onderwerp kwam regelmatig ter sprake in het Duurzaamheidsplatform Zuidplas waarop een deelnemer besloot zich hier in te verdiepen. Na zijn presentatie besloot het platform om met de fijnstof meters van luftdaten.info aan de slag te gaan. De eerste twaalf sensoren meten sinds december 2019. Dit aantal wordt in 2020 verder uitgebreid. De metingen zijn zichtbaar op de websites van het RIVM en Luftdaten.info.

Augustus 2020 Tweede Nieuwsbrief project Luchtkwaliteit

Omdat er over luchtvervuiling heel veel te leren is wordt in de eerste nieuwsbrieven veel aandacht besteed aan het opdoen van kennis. Door te begrijpen welke vervuilende stoffen er zijn en wat hun bronnen zijn, wordt steeds duidelijker waarom het belangrijk is fijn stof te meten op de plaatsen waar de bevolkingsdichtheid hoog is. Dit is waar "emissie, concentratie en blootstelling" het hoogst zijn. In de nieuwsbrief van augustus kennis verdieping naar aanleiding van het boek "Onze Lucht" van Wouter Lefebvre, daarin legt hij de definities van deze termen uit.

DPZuidplas Nieuwsbrief Luchtkwaliteit J1N2 augustus 2020
Tweede nieuwsbrief project Luchtkwaliteit met o.a. Zuidplas en het Schone Lucht Akkoord en Sensoren Zevenhuizen 'zagen' brand in Bergschenhoek vijf uur eerder dan de brandmelding.
DPZuidplas Luchtkwaliteit Nieuwsbrief augustus 2020.pdf (1.74MB)
DPZuidplas Nieuwsbrief Luchtkwaliteit J1N2 augustus 2020
Tweede nieuwsbrief project Luchtkwaliteit met o.a. Zuidplas en het Schone Lucht Akkoord en Sensoren Zevenhuizen 'zagen' brand in Bergschenhoek vijf uur eerder dan de brandmelding.
DPZuidplas Luchtkwaliteit Nieuwsbrief augustus 2020.pdf (1.74MB)


April 2020 Eerste Nieuwsbrief project Luchtkwaliteit

In april 2020 is een nieuwsbrief uitgebracht met de eerste meetresultaten. Hierin is ook aandacht besteed aan basis kennis over luchtkwaliteit en staat een tijdlijn van het project. Documenten die voor de overheid het uitgangspunt zijn voor beleid zijn ook voor het platform leidend zodat onze adviezen aansluiten bij de uitgangspunten die de gemeente voor het beleid hanteert.

RIVM Stookalert doorgeven via gemeentelijke kanalen

Uit de eerste fijnstof meetresultaten blijkt dat het doorgeven van het RIVM stookalert, zoals afgesproken in het Schone Lucht Akkoord (SLA), zeer raadzaam is, omdat in een aantal perioden in het eerste kwartaal van 2020 de waarden ook in Zuidplas sterk opliepen. Doorgeven van dit stookalert via de gemeentelijke mediakanalen is dan ook iets wat het DP Zuidplas in februari 2020 in een adviesbrief aan het College van B&W van Zuidplas heeft geadviseerd. 

Particuliere houtstook veroorzaakt 12% van fijnstof PM2,5

Omdat particuliere houtstook voor 12% bijdraagt aan de landelijke PM2,5 deken van fijnstof, is het een goede zaak lokale pieken zo veel mogelijk te voorkomen. Fijnstof PM2,5 is erg slecht voor de gezondheid van de mensen in de buurt van houtkachels en andere vuurhaarden. Het is ook niet de enige schadelijke stof die bij het verbranden van hout vrij komt. Lees meer in de nieuwsbrieven over Samen Meten aan Luchtkwaliteit in Zuidplas.


DPZuidplas Nieuwsbrief Luchtkwaliteit J1N1 april 2020
Eerste nieuwsbrief van het project Samen Meten aan Luchtkwaliteit in Zuidplas. Met fijnstof meetresultaten over het eerste kwartaal van 2020.
DPZuidplas Luchtkwaliteit Nieuwsbrief april 2020.pdf (1.65MB)
DPZuidplas Nieuwsbrief Luchtkwaliteit J1N1 april 2020
Eerste nieuwsbrief van het project Samen Meten aan Luchtkwaliteit in Zuidplas. Met fijnstof meetresultaten over het eerste kwartaal van 2020.
DPZuidplas Luchtkwaliteit Nieuwsbrief april 2020.pdf (1.65MB)

 

Wil je ook een fijnstof sensor of helpen bij de data analyses? Stuur dan een mail.


Operatie Steenbreek

Dit platform organiseert in samenwerking met het Hoogheemraadschap voor Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) en de gemeente Zuidplas twee keer per jaar een Steenbreek actie. Inwoners wordt gevraagd een foto te maken van de plek in hun versteende tuin waar de tegels zijn uitgenomen. Ze brengen de tegels op een vooraf aangegeven locatie. Daar kunnen ze dan per ingeleverde m² een plantje uitzoeken. Ook krijgen ze advies bij het aanleggen van een tuin(tje) op de vrijgekomen plaats en over de gekozen plantjes. Het Duurzaamheidsplatform vraagt ze om van de ontstane vergroende ruimte een foto in te sturen. Op deze manier hebben we kijk op waar in Zuidplas initiatieven zijn gestart en uitgevoerd. 

Ook start het Duurzaamheidsplatform in samenwerking met Verheij, groen-onderhoudspartner van Nieuwerkerk en Moerkapelle, op straat en buurtniveau kleine initiatieven die ‘openbaar’ groen verbeteren en uitbreiden. Na het aanbrengen van de verbetering zorgen de inwoners zelf voor het onderhoud.

Drie Duurzame Dagen

De duurzaamheidsmarkt was in 2019 een event met een druk programma over drie dagen. Vandaar de naam Drie Duurzame Dagen en de subtitel Duurzaam? Doen! 

Ik leerde van mijn ouders dat de beste theedoek als kwaliteitsmerk DDDDD (5xD) droeg. 

De Doek Die Direct Droogt betekent het. 

Voortbordurend op dit symbool van kwaliteit willen we inwoners mogelijkheden bieden anderen te inspireren. Door aan te geven wat er al door hen is gedaan en ook te vertellen wat hun wensen zijn voor hun buurt, straat of wijk.  Wij geven lokale ondernemers de ruimte om zich te laten informeren en zelf te informeren. Het gebodene bied beleidsmakers en bestuurders kennis en inzicht naar de toekomst toe. “What is in it for me” moet de motor worden voor ons allemaal, ondernemer, inwoner en bestuurder, “niet wat kan het land doen voor mij, maar wat kan ik doen voor het land.” Kortom Duurzaam? Doen!

Duurzaamheidswinkel

We zoeken een plaats voor duurzaam advies, repair café, toeristische info, circulaire pop-ups enzovoort.

Fair Trade

We organiseren en denken na over activiteiten om Fair Trade meer onder de aandacht te brengen. De titel Fairtrade gemeente is aangevraagd in 2018.

Biodiversiteit

De foto’s uit het Plaagdierboek zijn te zien in een installatie in de tuin van kasteel Assumburg in Heemskerk op tentoonstelling  Wonderland’ over verdwijnende biodiversiteit.

Shopstainable

Shopstainable.com is een webwinkel met een sociale en duurzame twist. De oprichter van Shopstainable, Lauro Relenas, uit het Zuidplas-dorp Zevenhuizen, heeft Filipijnse roots en kent de Filipijnse taal en cultuur. Shopstainable wil een bijdrage leveren om de armoede in de Filipijnen te bestrijden en ook de bergen van plastic en andere afval die het land rijk is te verminderen. Met elk product dat je bij hem koopt draag je al bij aan een sociale en duurzame samenleving.

Zon op Zuidplas

De naam zegt het helemaal: Zon op Zuidplas. Het hoofddoel van Zon op Zuidplas is om in onze eigen gemeente duurzaam energie op te wekken en te leveren. Zon op Zuidplas richt zich op 2 tot 4 daken in 2019/2020 voor de eerste projecten.

Repair Café Zuidplas

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Een stofzuiger waar de stekker vanaf is? Of een kapotte platenspeler die na jaren weer van de zolder komt? Weggooien? Mooi niet! SAZ Repair Café houdt vanaf 30 april elke dinsdagmiddag een inloop om kleine huishoudelijke spullen, samen met u, te repareren.

Natuurpolders

De Stichting Natuurpolders neemt deel aan het Duurzaamheidsplatform. Zij heeft als doel polders zodanig in te richten en te beheren dat de biodiversiteit wordt verhoogd en dat ze voor de gebruikers een goede mix opleveren van natuurbeleving, rust, ontspanning en lichte recreatie. 

Een goed voorbeeld is de Hennipgaarde bij Zevenhuizen. Hier wordt op een natuurlijke wijze beheert, gericht op het herstellen en versterken van de diversiteit aan flora en fauna. Er vindt natuurlijke landbouw plaats, waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de natuurlijke vruchtbaarheid van de bodem en het natuurlijke vermogen van het ecosysteem om zichzelf in evenwicht te houden. Kunstmest of chemicaliën worden niet gebruikt.

Vind jij het leuk om af en toe lekker buiten in de natuur aan het werk te zijn? Andere mensen te ontmoeten en samen de Hennipgaarde tot bloei te brengen? Stuur dan een mail.

Wilt u helpen bij deze projecten of heeft u zelf een idee? Kom eens naar een platform vergadering of vul het contactformulier in als u meer informatie wenst.