Duurzaamheidsplatform Zuidplas 
We beginnen dus komt er verandering

Het Duurzaamheidsplatform Zuidplas wil de gemeente duurzamer maken door lokale acties. De ambitie van het platform is om jaarlijks ten minste drie tastbare en zichtbare resultaten te boeken op het gebied van duurzaamheid.

Het begrip duurzaamheid wordt ‘breed’ opgevat (people, planet, profit) en is niet bij voorbaat ingeperkt. Zowel in 2018 als in 2019 zijn concrete acties opgepakt zoals de Duurzaamheidsmarkt, activiteiten met betrekking tot aanvraag en verkrijging van de titel Zuidplas Fairtradegemeente, en de actie Tegels voor Groen, een project om tuinen in Zuidplas te vergroenen. 

Twee van de leden van het platform zijn aan het werk om textiel te hergebruiken. Ook wordt er op dit moment actief gebrainstormd over isolatieprogramma’s, energiebesparing in de verlichting en de verdere afvalscheiding en reductie daarvan.

Overlast van houtstook is in 2019 de aanleiding geweest om een project ‘luchtkwaliteit’ op te starten. De eerste twaalf fijnstof sensoren meten sinds december 2019 in alle dorpen. Dit aantal wordt in 2020 verder uitgebreid. De open data is bekijken op luftdaten.info en het dataportaal van het RIVM.

Volg het platform ook op Twitter en Facebook.

 

Activiteitenagenda


Open imkerijdag bij de Zuidplas bijen

Start:11-07-2021
11:00
Einde:11-07-2021
15:00

Zondag 11 juli kun je een kijkje nemen in de Imkerij van de Zuidplas bijen aan de Hoofdweg in Nieuwerkerk aan den IJssel. Van 11 tot 15 uur zijn imkers Co en Elma aanwezig om uitleg te geven over dit prachtige bijeneiland.

De imkers besteden ook aandacht aan de Duurzaam Zuidplas challenge “Wie maakt het mooiste bijenhotel?”. Ben je ook al aan het bouwen? Als je al iets hebt neem dan een foto of het hele hotel mee en misschien verdien je de prijs van de mooiste van deze dag.

Kijk voor de challenge op
https://www.duurzaamzuidplas.nl/challenge-wie-maakt-het-mooiste-bijenhotel/

 DSC_5077@0.5x open imkerijdagen 11 juli 2021.jpg


Terug naar overzicht