Duurzaamheidsplatform Zuidplas 
We beginnen, dus komt er verandering!

De volgende initiatieven zijn actief in ons Duurzaamheidsplatform. 

Repair Café Zuidplas

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Een stofzuiger waar de stekker vanaf is? Of een kapotte platenspeler die na jaren weer van de zolder komt? Weggooien? Mooi niet! Kijk snel op de pagina van het SAZ Repair Café.

Zon op Zuidplas

Zon op Zuidplas wil dat alle inwoners van Zuidplas hun eigen zonnestroom kunnen opwekken. Kijk op de website van de Stichting Zon op Zuidplas hoe je ook mee kunt doen. Of lees meer op onze Zon op Zuidplas pagina.

Fair Trade Gemeente

Een groepje vrijwilligers, opgestart vanuit de WereldWinkel in Nieuwerkerk is de laatste jaren druk bezig om Gemeente Zuidplas een Fair Trade gemeente te laten worden. Hiervoor zijn veel eisen, maar inmiddels voldoet de Gemeente aan alle eisen! Het is nog even wachten op de goedkeuring! Meer over Fair Trade.

Schone Lucht

Overlast van houtstook is in 2019 de aanleiding geweest voor de inwoners in de gemeente Zuidplas om zelf met de luchtkwaliteit aan de slag te gaan. Lees er alles over op de pagina luchtkwaliteit.

Energiecoaches Zuidplas

Energie besparen? Wij helpen je! Energiecoaches Zuidplas (EC Zuidplas) is een lokaal bewonersinitiatief met als doel een bijdrage te leveren aan het duurzame energiegebruik. De energiecoaches zijn vrijwilligers, die trainingen hebben gevolgd om te kunnen adviseren op dit gebied. Lees meer over Energiecoaches Zuidplas of meldt je direct aan voor een gratis energiescan:

Nu aanmelden voor gratis energiescan

Natuurpolders

De Stichting Natuurpolders heeft als doel polders zodanig in te richten en te beheren dat de biodiversiteit wordt verhoogd en dat ze voor de gebruikers een goede mix opleveren van natuurbeleving, rust, ontspanning en lichte recreatie. 

Weidetuin

De Weidetuin is een net opgestart biologisch voedselbos met kas, gelegen in de groene zoom in Nieuwerkerk. Ze willen voor zo'n 200 personen groente en fruit gaan verbouwen. De Weidetuin is de plek zijn waar jij straks zelf de heerlijkste groenten kunt oogsten. Maar ook een plek om in de natuur te zijn, om te ontspannen en deel te zijn van een groeiende community. Word jij ook oogstgenoot? Leer hier meer over de Weidetuin

Tuinderij Natuurluck

Natuurluck is een biologisch tuinbouwbedrijf dat sinds 1986 haar groente teelt in Zevenhuizen en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Na jaren via derden aan consumenten te hebben geleverd kun je nu ook bij ze terecht voor seizoensgebonden groentepakketten. 

Lees meer over Tuinderij Natuurluck.

Evenementen en acties

Operatie Steenbreek

Na een 6-tal jaren, als platform, met succes steenbreek actie's te hebben gevoerd in samenwerking met de het Hoogheemrtaadschap en de gemeente, heeft de gemeente Zuidplas dit initiatief omarmd. De gemeente heeft zich aangesloten bij het landelijk netwerk steenbreek en zal voortaan vanuit  https://www.duurzaamzuidplas.nl acties ontwikkelen.

Het Duurzaamheidsplatform blijft in samenwerking met Verheij, groen-onderhoudspartner van Nieuwerkerk en Moerkapelle, op straat en buurtniveau kleine initiatieven zoeken die ‘openbaar’ groen verbeteren en uitbreiden. Na het aanbrengen van de verbetering zorgen de inwoners zelf voor het onderhoud. Heb je hier ideeën voor? Neem contact met ons op!

Drie Duurzame Dagen

De duurzaamheidsmarkt was in 2019 een event met een druk programma over drie dagen waar het duurzaamheidsplatform ook veel aan bij droeg. Vandaar de naam Drie Duurzame Dagen en de subtitel Duurzaam? Doen! 

Tijdens de dagen werd aangegeven wat er al wordt gedaan in de Gemeente, maar ook kan men vertellen wat hun wensen zijn voor hun buurt, straat of wijk. Ook lokale ondernemers kregen de ruimte om zich te laten informeren en zelf te informeren. “Niet wat kan het land doen voor mij, maar wat kan ik doen voor het land.” Kortom Duurzaam? Doen!

Op dit moment is er nog geen duidelijkheid over een eventuele nieuwe editie van dit evenement.

De week van het water

In de week van het water 3 tot en met 9 Mei 2021 was op uitnodiging van ons platform op 6 mei een online lezing gegeven; "Plaagdieren in de tuin; van vertrappen naar vertroetelen" door Suze Peters. 


Wil je helpen bij deze projecten, evenementen en acties of heb je zelf een idee? Kom eens naar een platform vergadering of vul het contactformulier in.