Duurzaamheidsplatform Zuidplas 
We beginnen, dus komt er verandering!

De Weidetuin biedt duurzame groente van eigen bodem

Wie over het fietspad van Nieuwerkerk naar Capelle Schollevaar fietst, ziet daar iets moois opbloeien. Een oud tuindersbedrijf komt tot leven. Er gaan ruim 50 soorten groentes verbouwd worden en we starten in 2023. Vanaf nu kunnen mensen oogstgenoot worden

Voorbereiding

Er is drie jaar gewerkt aan de voorbereiding voor de biologische groenteteelt. Het terrein had 15 jaar braak gelegen en de kassen en tuinschuur hadden hun beste jaren gehad. Erjan en Jacolien begonnen enthousiast het terrein op te ruimen met het doel om hier groenten te gaan telen. Dat sloeg aan en vrijwilligers kwamen helpen. In 2022 werd een deel van de kassen afgebroken en een ander deel vernieuwd. Ook werd de tuinschuur gerestaureerd. En dat alles met het doel om biologisch groenten te gaan kweken.

Biologische groenteteelt

Vaak denken mensen bij 'biologisch' aan wat er wordt weggelaten: geen kunstmest, geen gif. En dat is ook zo. Maar biologisch groenten telen is meer. Voor ons houdt het in dat wij op natuurlijke wijze telen. De natuur is een ingenieus systeem dat al eeuwenlang samenwerkt zonder afvalbergen te produceren. Nergens in de natuur zie je een veld met één gewas. We werken met een grote diversiteit aan planten, bloemen en kruiden zodat er zoveel mogelijk een natuurlijk evenwicht ontstaat. Daar hoort ook wisselteelt bij: elk seizoen staan de verschillende groente-families op een andere plek. Daarmee worden ziektes en plagen zoveel mogelijk voorkomen. Een divers ecosysteem biedt ook ruimte aan allerlei beestjes die graag insecten lusten. Insecten die bepaalde groenten wel erg lekker vinden, hoeven we zo niet met gif te bestrijden, wat bodem, plant en lucht natuurlijk ten goede komt.

Community

We willen als Weidetuin ook een fijne plek zijn om te bezoeken. We werken aan gemeenschapsvorming. Vanaf de start hebben zich vrijwilligers bij ons aangesloten. De initiatiefnemers willen de wereld verbeteren door zich te verbinden met elkaar en anderen. We willen iets bereiken, voedselproductie, maar dat zoveel mogelijk gezamenlijk. Dit is een bewuste keuze. Het begint ergens klein. Je begint met toewijding, flexibiliteit en oog voor elkaar. Daar zijn uiteraard vaardigheden nodig op het gebied van communicatie, het inzetten van talenten, het kunnen omgaan met onbeheersbare zaken en materiële beperkingen, maar zeker ook coulantie, verdraagzaamheid en het accepteren van verschillen.

Duurzaamheid

Duurzaam betekent onder meer ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’. Duurzaamheid heeft veel te maken met mens (people), milieu (planet) en economie (profit). We willen op de Weidetuin korte lijnen van de ‘grond’ naar de ‘mond’. De Weidetuin is een biologisch voedselpark waar je per week 5 soorten voedsel zelf kunt oogsten uit de tuin en deze zonder verpakkingsmiddelen meeneemt naar je huis. Dus minder voedselkilometers, CO2-uitstoot en vervuiling.

Doet u mee?

De Weidetuin biedt vers voedsel van een gezonde bodem. U krijgt hier biologisch geteelde groenten en kunt meedoen bij de teelt ervan. We willen een plek zijn waar je elkaar ontmoet bij een kop koffie of thee en nadenkt over voedselveiligheid en ecologisch koken. Het is ook een plek om te genieten van de natuur met of zonder kinderen. Om mens te zijn en samen je te verwonderen over de natuur. Meer info en aanmelden kan op weidetuin.nl Wil je nog meer informatie of eens langskomen? Stuur dan een mail naar info@weidetuin.nl 

Aanmelden als oogstgenoot